Google va “sterge automat” istoricul tau

Google va oferi utilizatorilor optiunea de a-si sterge automat istoricul cautarilor si locatiilor, dupa trei luni, potrivit unei stiri publicata de catre BBC. Motorul de cautare deja le permite utilizatorilor sa-si stearga manual datele stocate in istoric atunci cand utilizeaza produsele sale, precum YouTube, Maps si Search (asta nu inseamna ca nu le stocheaza in baza de date inainte sa apuci sa le stergi, ci doar ca nu iti va mai aparea in bara de cautare anumite lucruri pe care le-ai cautat la un momentdat). Acum, in incercarea de a oferi (sau a parea ca ofera) mai mult control asupra datelor personale, va pune la dispozitie optiunea de stergere automata a intregului istoric dupa trei sau 18 luni.

Google a declarat ca noile instrumente vor aparea “saptamanile viitoare”.

Motorul de cautare s-a confruntat cu un control amanuntit in privinta datelor personale pe care le colecteaza. In noiembrie, compania a fost acuzata ca a urmarit locatia utilizatorilor sai chiar si in momentele cand acestia aveau locatia dezactivata. In plus, orice utilizator cu mai multa experienta poate gasi un alt utilizator daca acesta are locatia activa, indiferent de locul unde s-ar afla. Desigur, sistemul prezinta erorile sale, insa, este un fapt neplacut sa stii ca esti monitorizat oriunde te-ai afla. Imi place ca, de cand cu informatiile publicate de Snowden, am putut descoperi exact modurile in care ni se colecteaza datele. A fost un fel de efect domino, afectand mai intai CIA-ul si apoi extinzandu-se asupra companiilor ce ofera servicii de telecomunicatii, precum Facebook, Google, Twitter, etc.  

Nu stiu daca ar fi cazul sa ma amuz pe seama acestei declaratii, insa, la inceputul acestei luni, spre surpriza multor oameni, Google a recunoscut ca recenzorii umani ascultau cateodata (adica mai tot timpul) inregistrarile vocale de ale utilizatorului prin intermediul aplicatiei Asistent. Excelent.

Google doreste sa le ofere oamenilor mai mult control

Cel putin la nivel declarativ, exact asa cum doreste Facebook sa le ofere utilizatorilor sai mai multa confidentialitate in timp ce colecteaza parolele de e-mail ale acestora si le stocheaza  in fisiere in format “.txt”. Dar daca ai prins vremea cand trebuia sa-ti oferi parola adresei de e-mail pentru a-ti face cont, poti sta linistit, nu a umblat nimeni la ea (sau cel putin nu exista dovezi ca s-ar fi accesat fraudulos e-mailurile; cine stie).

Dar, sa revenim la Google. In prezent, istoricul de cautare si urmarirea locatiei pot fi “intrerupte” in pagina de setări pentru fiecare cont. Insa, in urmatoarele saptamani, motorul de cautare iti va oferi optiunea de a elimina automat aceste date atunci cand acestea au mai mult de cateva luni. Probabil pentru a le putea stoca mai bine in documentele sale inainte sa apuci sa le stergi. A, si, optiunea nu e disponibila pentru istoricul de vizionari in YouTube sau pentru comenzile vocale emise prin Home sau Assistant. Din nou, poti sta linistit, pentru ca ai optiunea de a intrerupe acest istoric (dupa cum am spus, Google au recunoscut fatis ca au colectat date despre unde se afla utilizatorii sai, in timp ce acestia aveau locatia dezactivata).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *