Edward Snowden isi publica cartea autobiografica, cu detalii despre monitorizarea cetatenilor de catre guverne

Fara indoiala, Edward Snowden este acel personaj care a sporit gradul de constientizare a opiniei publice in privinta monitorizarii active a cetatenilor de catre guverne si corporatii. Consider ca a avut o contributie indirecta si la descoperirea faptului ca multe dintre companiile Sillicon Valley acceseaza datele utilizatorilor in scopurile lor. De ce consider acest lucru? Acele dezvaluri care le-a facut publice in legatura cu politica NSA si CIA de monitorizare a oamenilor a fost un prim pas in acest sens. Iar acum ochii sunt mai atintiti asupra organizatiilor din domeniul tech decat a serviciilor secrete dupa Cambridge Analytica si alte scandaluri in care aceste corporatii au fost implicate. 

Acum, fostul agent al NSA se afla in azil politic in Rusia, la 6 ani dupa publicarea datelor care i-au fortat exilul in marea rivala a tarii sale natale. Mai recent, americanul si-a publicat memoriile intr-o carte numita Dosar permanent, care a fost publicata pe data de 17 septembrie 2019 si este disponibila si in limba romana, printre altele. Ceea ce duce doar la o noua controversa cu guvernul american, care il da in judecata pe fostul agent al NSA pentru ca ar fi incalcat contracte mai vechi pe care le-a semnat cu CIA si NSA prin publicarea cartii sale. Desi, declarativ, guvernul american nu isi doreste ca aceasta carte sa fie scoasa de pe piata. Oricum, nici nu ar avea voie sa solicite acest lucru din punct de vedere legal, prin primsa Primului Amendament din Constitutia Statelor Unite. Se pune problema doar ca statul american sa obtina toate incasarile de pe urma acestei carti, pentru ca se vorbeste despre afaceri interne americane. Pe care, evident, nu le vor iesite la suprafata si dezbatute in opinia publica. Snowden spune el insusi ca e genul de carte pe care guvernul american nu vrea s-o citesti. 

Snowden Files. Cele mai importante dezvaluiri ale fostului agent NSA

In primul rand, monitorizarea datelor clientilor de catre companiile din domeniul telecom. Este una dintre cele mai grave dezvaluiri dintre toate, si motivul pentru care consider ca Snowden a avut rolul sau in pierderea increderii in corporatiile Sillicon Valley. El a dezvaluit modul exact prin care operatorii de telefonie mobila din Statele Unite erau obligati sa ofere celor de la NSA date despre clientii lor. Printre datele colectate de NSA se numarau: numere de telefon, durata, ora si alte detalii in legatura cu apelurile telefonice ale acestora.

Al doilea este PRISM, un sistem prin care organizatiile gen CIA sau NSA putea accesa serverele gigantilor tech precum Google, Facebook, Microsoft, Apple si cum fortau aceste companii sa ofere datele utilizatorilor reprezentantilor acestor agentii. Apoi, tehnologiile de criptare ce erau anulate prin instrumente de decriptare utilizate de catre guvernul american.

Insa cea care a avut cel mai important impact din punct de vedere international a fost dezvaluirea faptului ca NSA si CIA spioneaza guvernele altor tari. Astfel, NSA ar fi desfasurat operatiuni de spionaj catre peste 112 lideri de stat din lume, printre care Angela Merkel, Dilma Roussef si alti presedinti sau prim-ministri in comunitatea internationala. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *