China si Taiwanul se confrunta pe tema editarilor pe Wikipedia

Atunci cand intrebi Google sau Siri: “Ce este Taiwan?”, asistentul vocal al acestor servicii va raspunde ca este „un stat in Asia de Est”. Asta desi pana in septembrie, aceasta ar fi fost o „provincie a Republicii Populare Chineza”. 

Pentru cei care nu stiu cum s-a ajuns la aceasta situatie, dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial si incheierea ocupatiei Chinei de catre Japonia, a inceput un razboi civil intre guvernul nationalist si fortele comuniste. Sau, mai degraba, a fost reluat in 1946, pentru ca cele doua parti se aflau in razboi inca din 1927. Conflictul dintre China si Japonia a pus capat, temporar, framantarilor interne, insa ulterior conflictul a fost reluat. In 1949, comunistii au preluat controlul asupra Chinei continentale si au proclamat Republica Populara Chineza, iar guvernul nationalist s-a retras in Taiwan. In teorie, insula e considerata a fi inca parte a Chinei, intrucat Taiwan nu a declarat niciodata independenta, iar guvernul Republicii Chineza inca pretinde controlul asupra Chinei continentale. Exista, insa, o miscare din ce in ce mai puternica care sustine independenta permanenta a Taiwanului fata de China pe baza diferentelor intre cele doua culturi. Cu tot cu nume (numele oficial al Taiwan inca este Republica Chineza).

Acum ca am trecut peste aceasta introducere, sa intram direct in subiectul articolului. Pentru intrebari cu cele mai exacte raspunsuri, o multime de motoare de cautare, asistenti digitali si telefoane indica un singur loc: Wikipedia. Iar textul de pe Wikipedia se schimbase brusc. Editarea a fost inversata, insa refacuta dupa un anumit timp. Apoi inversata si reinversata la nesfarsit. A devenit un pretext, in scurt timp, pentru un adevarat razboi editorial pe Wikipedia, in care – in ceea ce priveste enciclopedia – a facut ca statul Taiwan sa fie creat si smuls din existenta in cadrul unei singure zile. “Anul acesta este un an foarte nebun”, a declarat, printre suspine, Jamie Lin, membru al consiliului de administratie al Wikimedia Taiwan. “Multi wikipedisti din Taiwan au fost atacati.”, a continuat el.

Razboiul editorial in ceea ce priveste Taiwanul este doar unul dintre numeroasele conflicte  care au izbucnit pe platforma cu vasta intindere multilingvista a Wikipedia, iar cele mai multe dintre acestea au in prim plan China. Printre subiectele mai sensibile sunt Hong Kong, protestele din piata Tiananmen si independenta Tibetului (alta regiune care isi doreste separarea de China). Pagina privind protestele din Hong Kong a cunoscut 65 de editari in cursul unei singure zile – in mare parte in ceea ce priveste intrebarile referitoare la limba. Au fost protestate? Sau revolte?

Pagina in limba engleza pentru insulele Senkaku (care apartin de Taiwan) le-a descris ca fiind pur si simplu „insule din Asia de Est”, dar la începutul acestui an echivalentul mandarinului a fost schimbat pentru a adăuga „teritoriul inerent al Chinei”. Protestele din 1989 din Piata Tiananmen au fost schimbate pe pagina din mandarina pentru a le descrie drept „incidentul din 4 iunie” pentru a „calma revoltele contrarevolutionare”. In versiunea engleza, Dalai Lama este un refugiat tibetan. In mandarina, el este un exilat chinez. Si tot felul de alte editari de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *