China ar fi tinut secret coronavirusul

Dupa HIV si Ebola, Corona este noul virus care a speriat lumea. Originara din China, aceasta infectie s-ar fi extins pana si pe teritoriul Statelor Unite, iar in Europa ar fi facut o victima si, cu toate fenomenele greu explicabile care se intampla pana acum, precum incalzirea globala si incendiile din Padurea Amazoniana si Australia, exista o paranoie din ce in ce mai mare ca ar veni sfarsitul lumii. Nu consider ca este un virus atat de periculos, insa nu este nici unul de neglijat. In orice caz, Organizatia Mondiala a Sanatatii facea publica informatia conform careia o forma de coronavirus extrem de periculoasa a fost descoperita in Wuhan. Si ca aceasta s-ar fi extins ulterior si in alte parti, mai ales in cele unde au circulat vase chinezesti cu marfa. S-au spus multe. Au fost raportate mai multe cazuri de pneumonie severa din cauza acestui virus, iar punctul zero ar fi, fara indoiala, Huanan Seafood Market, o piata de peste din Wuhan.

Centrul de Control si Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA a facut propriile informari cu trei zile mai devreme, pe 6 ianuarie. Ideea e ca, pana sa fie dat raportul la nivel global, o platforma din Canada trimisese atentionari clientilor cu ceva timp mai devreme. Cu alte cuvinte, pe 31 decembrie. E vorba de BlueDot, un sistem care se foloseste de algoritmi bazati pe inteligenta artifiala cu scopul de a depista diverse boli si afectiuni in intreaga lume. O platforma care, potrivit unui raport pe aceasta tema, si-ar fi avertizat clientii sa evite zona Wuhan, tocmai din cauza unui suspiciuni legate de un virus periculos. Da, cu putin timp inainte ca atentionarea sa fie facuta la nivel global, dovada ca se stia ceva dinainte.

Coronavirusul, tinut secret de China?

Acum, si aceasta reprezinta o posibilitate de luat in calcul, mai ales atunci cand apare o platforma independenta constienta de aparitia coronavirusului sa faca aceste lucruri publice. Viteza de reactie este un factor care conteaza este extrem de mult in aceste situatii, insa Beijingul s-a miscat cat se poate de lent in acest caz. Motivele pot varia. Ar putea fi faptul ca nu au stiut, ceea ce nu este deloc un factor realist, sau cel ca voiau sa tina acest lucru secret in speranta ca situatia se va calma de la sine.

Doar ca s-a intamplat fix contrariul si virusul s-a extins in intreaga lume. Cu alte cuvinte, a ajuns deja in SUA, Australia si Europa, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre turisti care au vizitat recent China, dar mai ales despre cei care au fost in zona Wuhan. Algoritmii bazati pe inteligenta artificiala de la BlueDot au depistat acest virus extrem de periculos mult mai repede si au prezis ca virusul se va raspandi din Wuhan pana in alte orase asiatice extrem de rapid. Erau vizate orasele Bangkok, Seul, Taipei si Tokyo. Ceea ce inseamna ca, mai mult sau mai putin, este evident faptul ca se stia de dinainte ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *